Цветовите комбинации, които използваме в дрехите, в обзавеждането на дома и офиса, в търговските марки, в различни емблеми и символи могат, без преувеличение да ни донесат тежък психологически стрес.

Често срещаните цветни съчетания, носят скрит смисъл, който е нашето послание към другите:

Сив и син. Пауза и покой. Затвореното сиво и покоят на синьото се усилват взаимно в подължителна пауза, в която не трябва да има никакви стимулиращи влияния.

Сив и зелен. Дистанцирано самоутвърждение. Сивото подчертава социалната дистанция и сдържаност, а зеленото показва, че такова поведение се избира за самоутвърждение.

Сив и виолетов. Внимателна деликатност. Сивата предпазливост се съединява с виолетовата емоционалност.

Сив и кафяв. Вялост и умора. Комбинацията показва желание да се излезе от интелектуалното напрежение в полза на физическия отдих.

Сив и черен. Изолираща дистанция. Дистанцираният сив усилва безмълвното и отричащо черно и съчетанието им се превръща в непреодолима стена.

Син и червен. Сърдечна, духовна активност. Пълният покой на синьото се допълва от активността на червеното и създава хармония.

Син и зелен. Внимателен контрол. Спокойствието на синьото се усилва от напрегнато самоутвърждение на зеленото.

Син и жълт. Емоционална зависимост. Дълбоко емоционалното синьо се разтваря в   емоционалното оживление на жълтото, без междинното влияние на самоутвърждаващото зелено.

Син и черен. Абсолютен покой. Покоят на синьото усилва черното до абсолютна неподвижност.

Зелен и червен. Силата на намерението. Волята за самоутвърждение на зеленото усилива активното червено до настойчиво желание за осъществяване на собствените намерения.

Зелен и жълт. Нетърпение и взискателност. Самоутверждението на зеленото и напрежението на жълотото говорят, че човек няма търпение и се намира в непрекъсната готовност.

Зелен и черен. Упорита суета. Самоутвърждаването на зеленото се превръща в търсене – упорито и непрекъснато.

Червен и жълт. Разцвет на дейностите. Стремежът към преживявания на червения, се усилва от очакването и предчувствието на жълтото.

Червен и виолетов. Впечатляващо вълнение. Възбудимостта на червеното усилва готовността за чувствени преживявания.

Червен и черен. Форсирана жажда за преживявания. Импулсът на червеното усилива безусловното търсене на черното.

Жълт и сив. Неопределенност. С неопределенността си сивото се съединява с възбудата на жълтото, без цел и посока.

Жълт и виолетов. Готовност да се поддаваме на илюзии.  Безгрижността на жълтото и потребността от възбуда на виолетовото намират израз, като фантазия, флирт или еротична чувствителност.

Жълт и черен. Внезапен рязък обрат. Освободеното жълто усилва черното като «гръм от ясно небе».

Виолетов и син. Еротична емоциональност. Дълбокото емоционално синьо с естетически чувственото виолетово се усилват до подчертана еротична чувствителност.

Виолетов и зелен. Очарователно самоутвърждение. Чувствената идентификация на червеното и в същото време претенциите за самоутвърждаване от зеленото изразяват тактиката на „нарциса“.

Виолетов и черен. Потребност за идентификация. Тъгата по магичното, чувственно-еротичното на виолетовото, перераства в абсолютно търсене.

Кафяво и жълто. Способност да дадеш на себе си воля и пространство. Безгрижната готовност на жълтото и физическия уют на кафявото.

Кафяво и черно. Инстинктивно притежание. Чувственният уют от кафявото се разтваря в неизменните изисквания на черното.

Харесайте и споделете: