Vita Equilibrium

Цветните съчетания

Цветовите комбинации, които използваме в дрехите, в обзавеждането на дома и офиса, в търговските марки, в различни емблеми и символи могат, без преувеличение да ни донесат тежък психологически стрес.

Често срещаните цветни съчетания, носят скрит смисъл, който е нашето послание към другите:

Навърших 50

Навърших 50.

И всъщност осъзнах, че цялата ми житейска  стратегия, която неотлъчно следвах в досегашното си пътешествие през живота, съм получила в наследство от предишните поколения. Именно те са създали книгите, филмите, образователната система, всичко онова, което формираше съзнанието ми в детството и младостта.  

За burnout-а от първо лице

…дълго време не можех да споделям. Може би заради мокрото лято, или заради една приятелска провокация, която току що получих или или ей така просто –  днес ще ви кажа какво се случи и как „изгорях“ ..с други думи и на чист български –  за моя „burnout“.

След burnout-a … а сега накъде?

Как всъщност разбрах, че е време да приключа?

Очите ми вече не се усмихваха щастливо, бях отегчена до смърт от бездуховния корпоративен свят, от дребнотемието, боричкането и лицемерието. Безучастно наблюдавах офисните сценарий с посредствени и напористи актьори, които мечтаеха за главна роля.

Зависимите отношения – 1 част

ЗАВИСИМИТЕ ОТНОШЕНИЯ. ВХОД И ИЗХОД.

ЧАСТ ПЪРВА. ВХОД

Какво представляват зависимите отношения?

Когато зависимият партньор не е готов да изостави отношения дори,  когато другият иска да ги прекрати или има поведение, което причинява страдание на зависимия.

Моят най-голям враг – съвършенството

Започвам да разбирам, че моят най-голям враг в живота е бил стремежът ми към съвършенство.

Възпитана съм с високи изисквания и в училище постоянно се състезавах с другите. Борех да стана най-добрата в класа. Понякога успявах, понякога не. Явявах се на конкурси и олимпиади. Печелех състезания, получавах признание. Когато, в края на четвърти клас, тържествено завързаха червена връзка на раменете ми и станах пионерче, ме избраха за отряден председател.

Как работи собственият ни страх и всеки път проваля връзките ни

Преди всичко, да направим едно уточнение, какво е страх и какво е негова противоположност. Колкото и да ни се струва странно, противоположността на страха – това е любовта. Да, и на мен дълго време ми се струваше, че любовта и омразата са класическите антиподи, но това съвсем не е така.

Мога ли

Мога ли да стана и мълчаливо да изляза? Да си тръгна от думите, от болката, от вечерята без свещи, от горчивия вкус.
И да не мисля как си ти, а как съм аз.

6 сигнала за професионално прегряване или „burnout“

Признавам си, трудно ми е да пиша за това. …дълго време не можех да споделям. Може би заради мокрото лято, или заради една приятелска провокация, или ей така просто – днес ще ви кажа какво се случи и как „изгорях“ ..с други думи и на чист български – за моя „burnout“.

Някои от вас, които знаят колко дълго се учих да споделям ще ме прочетат и аз им благодаря, за минутите, които ще посветят на тези редове…

Когато не правиш това, което очаквам от теб

Навярно знаете притчата за незрящите хора, които изучавали животните в зоопарка. Когато стигнали до клетката на слона, времето било малко и те се уговорили всеки да докосва с ръце различните части от тялото му, а след това да сподели с другите своите впечатления.

Когато започнали да описват своя опит за съприкосновение със слона, един казвал за него, че е дебело и меко дърво /той докоснал крака му/ друг бил убеден, че е голяма и подвижна тръба /хобота/ , а друг го описал като плътен килим /кожата/.

9 неща, които пропуснах да кажа в първия учебен ден на моето дете

Първият учебен ден! Прекрасен и слънчев, септемврийски  празник! Началото на учебната година – вълнения, трепети и пожелания „На добър час!“

Беше отдавна, когато моята дъщеря прекрачи прага на училището. Аз, като  родител, вече имам натрупан 12 годишен стаж. Дванайсет години на радости и вълнения, на смях и сълзи, на двойки и шестици, на родителски срещи и контролни, на препоръчителни списъци и на съвети от стари и нови учители.

Моите мисли създават моята съдба

Много хора това твърдят, че да се радваш на поражението и да благодариш за неуспехите е пълна глупост. И те са прави, Това е тяхната истина.
Повечето хора реагират на неприятностите по стандартния начин: негативно, с раздразнение, понякога с агресия. Човек започва да се бори със ситуацията и вътрешно да се съпротивлява. Или с други думи да вярва, че с раздразнение и негативизъм може да подобри ситуацията?